Medisch Centrum Maarheeze

Kijkakkers 30
6026 ER MAARHEEZE

info@fysiomaarheeze.nl
www.fysiomaarheeze.nl

0495 592 406

Dry needling

Door middel van een dun naaldje wordt de spier aangeprikt waardoor deze ontspant. Het punt dat wordt aangeprikt heet een triggerpoint. Dit punt voelt vaak aan als een verharding in de spier.

Triggerpoints kunnen acuut ontstaan door een verkeerde beweging of een trauma. Vaak ontstaan ze langzaam door overbelasting als gevolg van een verkeerde houding of repeterende bewegingen. Hierdoor neemt de spanning in de spier toe en treedt er een lokale verharding op die we een triggerpoint noemen. Dit kan lokale pijn en stijfheid veroorzaken, maar ook uitstraling geven in een groter gebied. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de kwaliteit van bewegen en uit dit zich in klachten die niet meer uit zichzelf herstellen.

De behandeling is gericht op het opheffen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken van het triggerpoint met een dun naaldje, raakt de spier ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been in combinatie met de spieren rond de wervelkolom. Dry needling wordt vaak als aanvulling op de fysiotherapeutische behandeling gegeven. 

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u makkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Dry needling is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent wordt deze behandeling vergoed.