Medisch Centrum Maarheeze

Kijkakkers 30
6026 ER MAARHEEZE

info@fysiomaarheeze.nl
www.fysiomaarheeze.nl

0495 592 406

Tens

Fysio Maarheeze is gespecialiseerd in TENS. Wij werken samen met de bedrijven Schwamedico en Blue Tens. Zij leveren en ontwikkelen de TENS apparatuur en verzorgen hierover scholing voor fysiotherapeuten. Zij hebben nauwe contacten met de pijnafdelingen in ziekenhuizen in heel Nederland. Wij zijn gecertificeerd om TENS behandelingen te mogen uitvoeren.

Wat is TENS?

TENS staat voor Transcutane Electrische Neuro Stimulatie.Met deze behandeling kan de pijn verminderen door middel van zwakke electrische stroompjes. Het is een klein apparaatje wat makkelijk in de broekzak gedragen kan worden. Afhankelijk van waar de klachten zich bevinden worden er flexibele electrodes op de huid geplakt die met dunne kabeltjes verbonden zijn met het TENS apparaat. U kunt zelf de hoogte van de stroom reguleren. Deze mag u stevig voelen maar mag zeker niet als pijnlijk worden ervaren.

Wat doet TENS?

  • Het verstoord de zenuwgeleiding die verantwoordelijk is voor de chronische pijn
  • Het stimuleert de afgifte van pijnstillende stoffen door het lichaam
  • Het heeft een spierontspannende werking

TENS-therapie kan ook samen gaan met andere therapieën, bijvoorbeeld met pijnmedicatie. Uw pijnspecialist schrijft deze therapie voor en verwijst u door naar de fysiotherapeut, welke zorgt voor de praktische uitvoering en begeleiding.
Tijdens het eerste bezoek geeft de fysiotherapeut u uitleg over het gebruik van TENS.
U krijgt tijdelijk een TENS-apparaat mee naar huis. Hiermee kunt u onder begeleiding van de fysiotherapeut een aantal weken testen of TENS-therapie effect heeft op uw pijnklachten. Na afloop van de proefperiode bespreekt u samen met uw fysiotherapeut de resultaten van deze therapie. Als de therapie de pijnklachten vermindert , wordt een TENS-apparaat aangevraagd bij uw zorgverzekeraar. Vaak vergoedt deze het apparaat helemaal. Het apparaat mag u dan blijven gebruiken. Als er geen effect is, bespreekt u met uw fysiotherapeut de volgende stap in het behandelplan.